Uppehållstillstånd
En utlänning som vistas i Sverige i mer än tre månader måste ha ett uppehållstillstånd för att kunna i stanna kvar i Sverige. Det finns vissa undantag men i huvudregel måste du ordna ett sådant tillstånd om du vill fortsätta vara kvar i landet. För de tre första månaderna krävs det att du har visum att besöka Sverige men det finns länder som är undantagna från visumkravet. Delegia Juristbyrå hjälper dig att ansöka om uppehållstillstånd samt även stödjer dig om du behöver hjälp att ansöka om förlängning av uppehållstillståndet. Ansökan skall lämnas in samt beviljas innan du reser in i landet men det finns undantag från den regeln. Reglerna om uppehållstillstånd finns i 5 kap. utlänningslagen ( 2005:716)
Arbetstillstånd
En utlänning som vill arbeta i Sverige måste ha ett arbetstillstånd. Om du har permanent uppehållstillstånd behöver du inte har arbetstillstånd. Arbetstillståndet ges för viss tid samt ett visst slag av arbete och kan förenas med de övriga villkor som behövs. Reglerna om arbetstillstånd finns i 6 kap. utlänningslagen. Delegia Juristbyrå hjälper dig att ansöka om arbetstillstånd på webben samt ser till att alla nödvändiga handlingar har lämnats in till Migrationsverket så att du kan erhålla ett beslut inom två veckor. För att du skall kunna kräva ett beslut inom två veckor från Migrationsverket måste alla handlingar som Migrationsverket kräver lämnas in vid ett och samma tillfälle. En ansökan om arbetstillstånd ska lämnas in samt beviljas innan utlänningen reser in i Sverige. En utlänningen som har tidsbegränsat uppehållstillstånd har också rätt att beviljas arbetstillstånd enligt utlänningslagen.
Uppehållsrätt
Med uppehållsrätt avses en rätt för ESS-medborgare och deras familjemedlemmar att vistas i Sverige mer än tre månader utan uppehållstillstånd i enlighet med reglerna i 3 a kap. utlänningslagen.En EU-medborgare behöver inte registrera sin uppehållsrätt men anhöriga måste ansöka om ett uppehållskort. En EU-medborgare som har bott lagligen i Sverige utan avbrott under minst fem år har permanent uppehållsrätt. Då kan du ansöka om ett intyg att du har permanent uppehållsrätt medan dina anhöriga som är EU-medborager eller kommer från ett tredje land ansöker istället om ett permanent uppehållskort.
Asyl
Reglerna om flyktingar och andra skyddsbehövande finns i 4 kap. utlänningslagen. Delegia Juristbyrå har störst erfarenhet att arbeta med människor som har flytt undan krig, väpnade konflikter eller på annat sätt söker fristad i Sverige. Juristen som arbetar på byrån har mångårig erfarenhet som offentligt biträde när det gäller asylsökanden som söker skydd i Sverige. Juristen finns vid din sida genom hela asylprocessen. Du får stöd i alla lägen, vänd dig till byrån när du behöver hjälp så får du det. Självklart kan det bli ibland svårt att ta kontakt med byrån men så fort juristen är ledig kan du ta upp med honom det som bekymrar dig. Det är staten som står för ersättningen till det offentliga biträdet. Det betyder att du inte behöver betala något själv.
Medborgarskap
För att bli svensk medborgare som vuxen måste du kunna styrka din identitet, ha permanent uppehållstillstånd (PUT), permanent uppehållsrätt eller permanent uppehållskort, ha varit en viss tid i Sverige samt ha levt ett skötsamt liv i Sverige. Barn blir svenska medborgare från födelsen om mamma är svensk medborgare. Detsamma gäller om pappa är svensk medborgare och barnet föds i Sverige. Föds barnet utomlands blir barnet svensk medborgare om pappan är svensk och gift med barnets mamma. Det finns andra särskilda bestämmelser om svenskt medborgaskap för unga vuxna mellan 18 och 20 år samt nordiska medborgare. Om du behöver hjälp att ansöka om svenskt medborgarskap kan du vända dig till oss för att få hjälp.