Vårdnad
Enligt svensk lagstiftning har föräldrarna gemensam vårdnad om sina barn men om någon av de visas vara olämpliga som vårdnadshavare eller om de har väldigt stora samarbetssvårigheter i frågor som rör barn då kan ena föräldern begära att få ensam vårdnad. I alla frågor som rör barn skall barnets bästa komma i första rummet. Vad som är barnets bästa avgörs individuellt eftersom varje barn är unikt.
Delegia Juristbyrå hjälper dig som vill få ensam vårdnad eller vill ha kvar gemensam vårdnad. Varje fall är individuellt så det beror på om byrån vill åta sig uppdraget eftersom barnets bästa skall genomlysa hos båda föräldrarna. Du har dock rätt att byta ombud eller rättshjälpsbiträde om du blir missnöjd under processens gång. Byrån kommer aldrig att vidtaga åtgärder som skadar barnets bästa, så enkelt är det
Umgänge
Om ett barn inte bor tillsammans med ena föräldern skall barnet i huvudsak ha rätt till umgänge med föräldern. Hur umgänget bestäms beror fall till fall. Man kan dock inte tvinga ett barn att umgås med föräldern. Det är alltid barnets bästa som avgör hur umgänget kan se ut. Ibland kan umgänget borttas under viss period tex när det är skadligt för barnet, av någon orsak, att umgås med föräldern som barnet inte bor tillsammans. Barnet har också rätt att umgås och att ha nära kontakt med släktingar till föräldrarna. Det är som sagts tidigare barnets bästa som avgör hur umgänget får gå till men barnet kan aldrig tvingas till umgänge med någon. Det är dock inte tillåtet att påverka barnet negativt så att barnet får en fientlig inställning mot ena föräldern utan orsak. Det är inte heller tillåtet att vägra eller sabotera umgänget. Alla barn har rätt till båda sina föräldrar.
Om du har problem att få umgänge eller vill utöka eller begränsa umgänget med något av dina barn, kontakta byrån så hjälper vi dig vidare kring frågan om umgänge.
Boende
Barnet kan bo med båda sina föräldrar, med ena föräldern eller ha växelvis boende vilket innebär att barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna. Barnets boende bestäms utifrån principen om barnets bästa.
Äktenskapsskillnad
Om du vill skiljas kan du ansöka om skilsmässa hos tingsrätten där du bor. Om makarna inte har barn under 16 år samt är överens om att skiljas kan dom om skilsmässa meddelas omedelbart. I annat fall får man en betänketid om 6 månader om makarna har barn under 16 år eller om ena maken vill skiljas. Det tar oftast 1 år innan domstolen meddelar dom när betänketiden är med i bilden.
Äktenskapsförord
Makarna kan bestämma genom ett äktenskapsförord vilken egendom som skall ingå vid en eventuell bodelning. Bodelning kan göras under äktenskapet men även efter att äktenskapet har upplösts. Egendomen kan vara antigen giftorättsgods eller enskild egendom. Enskild egendom ingår inte i bodelningen vilket innebära att makarna kan genom äktenskapsförordet bestämma vad som ska vara giftorättsgods och vad som ska vara enskild egendom. För att vara giltigt måste äktenskapsförordet vara skriftligt samt skrivas under av båda makarna. Därefter skall äktenskapsförordet registreras hos Skatteverket. Kontakta byrån om du vill skriva ett äktenskapsförord eller har andra frågor kring äktenskapsförordet.
Bodelning
Bodelning kan göras under men även efter att äktenskapet har upplösts. Anmäl till Skatteverket att du vill göra en bodelning under äktenskapet dvs du måste först anmäla till Skatteverket för att sedan kunna genomföra bodelningen. En bodelning skall göras när ansökan om skilsmässa har lämnats in till tingsrätten. Vad som skall ingå i bodelningen avgörs av tidpunkten när ansökan om skilsmässa inlämnades till tingsrätten. Om egendomen är giftorättsgods delas den lika mellan makarna. Enskild egendom ingår inte i bodelningen. Inte heller ingår egendomen som någon av makarna har fått genom gåva eller arv med förordnande att den skav vara enskild egendom. Genom äktenskapsförord kan makarna bestämma vad som skall ingå vid en eventuell bodelning. Bodelningsavtalet ska vara skriftligt samt undertecknas av makarna. Kontakta Delegia Juristbyrå om du vill upprätta bodelningsavtal.
Samboupplösning
När ett samboförhållande upphör eller upplöses gör man en fördelning av egendom som sambos har köpt för gemensamt bruk. Endast permanentbostad och bohag ingår i fördelningen mellan sambos. Sambos kan genom samboavtal avtala bort sambolagens regler.
Samboavtal
Genom samboavtal kan man bestämma att man inte ska göra en sambodelning vid en separation. Delegia Juristbyrå hjälper sambos som vill upprätta samboavtal.
Gåvobrev
Gåvogivaren kan bestämma genom ett skriftligt förordnade vilka villkor som gäller för gåvan samt även vad gåvomottagaren måste uppfylla för att kunna ta emot gåvan. Gåvan kan utnyttjas under givarens livstid dvs gåvomottagaren får tex en lägenhet men gåvogivaren bor kvar i lägenheten tills hen dör eller vara förenat med villkor att det ska vara gåvomottagarens enskilda egendom. Kontakta Delegia Juristbyrå om du behöver hjälp med att upprätta ett gåvobrev.
Testamente
Vill du bestämma hur dina tillgångar ska fördelas när du dör? Då skall du skriva ett testamente. Dock dina barn har alltid rätt att få ut sin laglott som är hälften av arvslotten. En efterlevande make har rätt att ta del av sin giftorätt samt efterlevande sambo har rätt att ta del av sin samboegendom. Särkullbarn får sin laglott direkt medan gemensamma barn måste vänta tills den andra maken/föräldern dör för att få ut sin.
Bouppteckning
En bouppteckning måste upprättas inom tre månaders efter att någon har avlidit. Bouppteckningen visar vilka tillgångar samt skulder den avlidne hade på dödsdagen. Den skall registreras hos Skatteverket.
Arvskifte
När bouppteckningen är klar skall arvskifte ske dvs den avlidens tillgångar skall fördelas mellan dödsbodelägarna. Arvskiftet är oftast en skriftlig handling som blir juridiskt bindande när samtliga dödsbodelägare har skrivit under handlingen. Dödsbodelägarna kan välja genom ett skriftligt avtal att ha oskiftat dödsbo som blir egen juridisk person. Detta innebär tex att tillgångarna inte delas medan å andra sidan måste man bestämma vem om ska ta hand om egendomen, företräda boet inför andra myndigheter samt hur eventuell avkastning ska utnyttjas. Kontakta Delegia Juristbyrå om du behöver hjälp med arvskiftet eller har frågor om oskiftat dödsbo.